Monday, 14 May 2012

Sebab Apa Pemimpin UMNO Perangai Macam Babi, Ini JawapannyaBabi bangsat punya pemimpin UMNO. Baling pasir dalam periuk nasi peniaga. Babi perangai Majusi UMNO.

KUALA KLAWANG, Negeri Sembilan - Amaran keras akan diberikan termasuk menarik lesen berniaga sekiranya peniaga tertangkap ketika berniaga di ceramah pembangkang dengan menggunakan kemudahan yang diberi kerajaan.

Pengerusi Jawatankuasa Negeri Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Negeri Sembilan, Datuk Yunus Rahmat berkata, pihaknya menerima aduan bahawa ada peniaga yang berniaga di tapak ceramah anjuran pembangkang di sekitar daerah ini.

“Kita tidak menghalang mereka berniaga tetapi yang menyedihkan mereka menggunakan kemudahan dan peralatan diberikan kerajaan.

“Baru-baru ini, kami berjaya mengesan ada peniaga berniaga menggunakan payung Fama di Kampung Bukit Serambai ketika ceramah Pas diadakan di sana," katanya ketika ditemui semasa mengadakan lawatan ke Pasar Tani Kuala Klawang, awal pagi, semalam.

Hadir sama, Pengarah Fama Negeri Sembilan, Abdul Rahman Sulaiman; Ketua Polis Daerah Jelebu, Deputi Superintendan Setapa Yusof dan Timbalan Pengarah Fama Negeri, Siti Nurul Haida Ibrahim.

Yunus yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Klawang berkata, beliau mengarahkan pegawai Fama daerah agar memantau kegiatan peniaga di tapak ceramah pembangkang.

“Pegawai Fama perlu melaporkan kepada saya sekiranya terdapat peniaga berniaga menggunakan peralatan yang mempunyai label jabatan kerajaan.

“Kita memahami situasi peniaga yang mahu mencari rezeki dan kita tahu tidak semua peniaga itu menyokong pembangkang. Mereka hanya mengambil peluang berniaga sekiranya dipelawa pembangkang dan ia menjadi tempat mereka mencari rezeki,” katanya.

Beliau berkata, malah ada peniaga yang tidak berlesen, namun dijemput pembangkang untuk berniaga dan ini menjadi masalah.

“Selain itu, wang hasil berniaga itu akan diserahkan kepada pembangkang sebanyak 30 peratus dan ini secara tidak langsung mereka menyokong pembangkang,” katanya.

Yunus berkata, selain lesen perniagaan ditarik semula, peniaga yang tertangkap juga perlu memulangkan semula kemudahan diberikan jabatan kerajaan terbabit.

Sementara itu, Abdul Rahman berkata, pihaknya menyumbangkan payung niaga kepada tujuh peniaga di tapak pasar tani itu.

Katanya, pihaknya mengenal pasti 10 peniaga yang tidak memiliki payung untuk berniaga.

“Kita menyerahkan kepada tujuh peniaga. Manakala tiga lagi tidak hadir pada hari ini.

“Setiap payung berkenaan bernilai RM150 dan ini adalah sumbangan Fama kepada peniaga yang kurang berkemampuan,” katanya.

1 Komen:

XUMNO said...

Hoi Mangkuk Yunus Hampeh. Kau nampak peniaga cari rezeki sikit2 kau nak zalimi. Tu yang puak2 UMNO gunakan dewan orang ramai, sekolah, lori2 jabatan kerajaan(rakyat), bas2 kerajaan, sampai kan tiang2 letrik tepi jalan pun habeh digunakan untuk menaikkan bendera parti lapuk UMNO buaknkah menyalahgunakan kemudahan kerajaan (duit rakyat)??? Jenis macam kau memang tak tau malu menyamun hak rakyat siang malam, tapi payung fata yang tak berapa sen tu yang kau hebohkan.