Thursday, 15 September 2011

Apa Kejadahnya Sambut Merdeka, Ada Untung Ke?


Buat apa kita sambut Hari Kemerdekaan tiap-tiap tahun sedangkan kita tidak dijajah? Kenapa kita menyalak "Merdeka..Merdeka..Merdeka" jika kita tidak pernah dijajah? Adakah laungan itu hanya suka-suka yang dilaungkan oleh orang Melayu berfikiran sempit seperti orang UMNO? Untuk apa menjerit, terpekik dan terlolong jika kita tidak pernah dijajah oleh British?

J.W.W. Birch itu adalah orang kampung Melayu ke? Kenapa pelik bunyinya nama? Siapakah Francis Light yang wujud di Pulau Pinang pada ketika itu? Apakah kedatangan Portugis pada tahun 1511 merupakan satu lawatan rasmi ke Tanah Melayu untuk tengok bumi Tanah Melayu mekar subur. Wujudkah perjanjian Inggeris-Belanda pada tahun 1824?

Siapakah Alfonso de albuquerque? Adakah itu rakyat tempatan yang turut berjuang menentang komunis? Siapa komunis sebenarnya? Mat Kilau, Dol Said atau Tok Janggut? Mana satu komunis? Orang yang menentang penjajah atau orang yang membela penjajah. Siapakah dalang UMNO sebenarnya? Kemerdekaan disambut kerana tidak dijajah? Tidak masuk akal langsung.

Bila lagi Datuk Seri Najib mahu membuat pendirian rasmi bahawa negara kita tidak pernah dijajah sebagaimana kenyataan Prof Dr Zainal Kling, kemudian disokong pula oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir - AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Jika kita tidak dijajah, maka batalkan sahaja tarikh 31 Ogos bagi tiap-tiap tahun. Jika semenanjung menyambutnya mengapa tarikh Sabah dan Sarawak tidak sama.

Sebagai contoh bendera Malaysia. Satu pertandingan melukis bendera Malaysia (Malaya ketika itu)  telah diadakan pada tahun 1949, namun reka bentuk bendera yang terpilih dipersembahkan kepada King George VI untuk mendapatkan kelulusan pada 19 Mei 1950 terlebih dahulu sebelum sah menjadi bendera Malaya. Untuk apa meminta perkenan British bagi mengesahkan bendera Malaya sekiranya negara ini tidak dijajah?

Lagi satu mengenai Perlembagaan Rakyat yang ditulis PUTERA-AMCJA adalah sesuatu yang dilupakan kerana tidak disenangi oleh British. Namun percubaan menulis perlembagaan itulah yang menyebabkan British segera memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu kerana mereka semakin sukar mengawal kebangkitan anak bangsa. Mengapa British berikan kemerdekaan kalau tidak dijajah olehnya?

Pesan aku, jangan jadi macam UMNO yang bodoh tahap bangsat tentang sejarah.

0 Komen: