Sunday, 29 May 2011

Himpunan 1juta Belia Tapi Yang Datang 8000 Orang


Himpunan tawan Putrajaya oleh belia. Kata Najib kepada belia-belia yang datang dalam program Himpunan Sejuta Belia. Perhimpunan belia itu juga boleh dikatakan gagal kerana tidak mencapai 10% dari sasaran asal kerana yang datang hanyalah 0.8 %.

Adakah ini menunjukkan bahawa belia tidak lagi menyokong kepimpinan Najib? Sebelum ini Najib dikatakan mempunyai peratus popular dikalangan pemimpin iaitu 76% jika dibandingkan dengan pimpinan Pakatan Rakyat. Adakah ia telah jatuh merudum kerana isu ekonomi yang membebankan rakyat?

Berbeza dengan Himpunan Munajat Anak Muda yang dianjurkan oleh kerajaan Kelantan yang mendapat sambutan 150% yang mana mensasarkan 10,000 orang anak muda tetapi kehadirannya ialah 15,000. Kita boleh buat perbandingan antara yang ikhlas dan yang menunjuk-nunjuk.

Adakah anda bersedia untuk mempertahankan Putrajaya?” tanya beliau berulang kali ketika berucap di hadapan sekitar 8,000 orang hadirin hari ini.- Najib.

Sasaran Najib pada program belia itu menunjukkan beliau risau dengan golongan muda yang dikatakan akan menjadi penunjuk aras pada pilihan raya umum akan datang. Sasarannya bukan melebihi 100,000 orang tetapi tidak sampai 10,000 orang yang datang. Kehadiran hanyalah sekitar 8,000 orang sahaja.

Ke mana belia harapan Najib ini? Najib jangan anggap belia ini bodoh macam pemimpin UMNO/BN yang suka menipu dan menindas rakyat. Belia juga dikalangan rakyat dan bukannya warga asing yang diberikan kad pengenalan percuma seperti yang dilakukan di Selangor dan juga cuba dilakukan di Kelantan iaitu di Tumpat.

0 Komen: