Wednesday, 16 March 2011

Warga Emas Kena Tipu Diruangan Maya RM400,000

Gara-gara cinta mendalam terhadap ‘kekasih maya’ yang hanya dikenali di sebuah laman web sosial, seorang wanita warga emas terpedaya hingga kerugian hampir RM400,000 akibat ditipu. 

Wanita berusia 58 tahun yang juga pesara itu berkenalan dengan kekasihnya enam bulan lalu sebelum mula dipujuk rayu supaya memasukkan wang ke dalam akaun dengan alasan kiriman wang pos (:money order:) untuk membiayai sebuah projek lebuh raya dan pemasangan lampu isyarat di Kuching, Sarawak, gagal ditunaikan. 

Ketua Polis Melaka, Datuk Chua Ghee Lye berkata, disebabkan kasih dan cinta yang mula berputik, mangsa sanggup memasukkan sejumlah wang tunai ke dalam beberapa nombor akaun yang diberikan beberapa kali sehingga nilainya mencecah RM370,000, Februari lalu. 

Menurutnya, mangsa juga dijanjikan wang berkenaan hanya pinjaman dan akan dibayar balik dalam masa terdekat. 

“Suspek menyamar dengan menghantar gambar seorang lelaki berkulit putih dan berperwatakan menarik sehingga mangsa jatuh cinta walaupun tidak pernah mengenalinya. 

“Mangsa tidak menyedari sebenarnya dia berurusan dengan empat individu yang sememangnya merancang menipunya," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK), di sini, semalam. 

Ghee Lya berkata, apabila wang yang diminta semakin banyak, saudara mangsa cuba menasihatkannya dan akhirnya mangsa membuat laporan di Balai Polis Bandar Hilir, 7 Februari lalu. 

"Polis berjaya memberkas empat individu yang disyaki terbabit dalam penipuan itu iaitu dua warga Nigeria, seorang warga Uganda yang juga pelajar sebuah kolej dan seorang warga tempatan. 

"Semua mereka ditahan di sekitar Sungai Buloh, Selangor, Dang Wangi, Kuala Lumpur dan Mantin, Negeri Sembilan," katanya. 

Menurutnya, tiga warga asing terbabit dituduh di mahkamah, mengikut Akta Imigresen 1959/63, sementara warga tempatan berkenaan masih disiasat.

0 Komen: