Friday, 2 July 2010

Altantuya Kedua Pula Tiba

Negara bakal menerima Scorpene kedua selepas yang pertama tidak dapat menyelam berkemungkinan takut lemas di dasar lautan maka hari ini kerajaan menerima sebuah lagi Scorpene Altantuya yang bakal mewarnai dan melengkapkan episod hitam Najib Altantuya.

Adakah ia seperti nasib kapal selam KD Tunku Abdul Rahman atau KD Altantuya? Sama-sama kita nantikan perkhabaran yang bakal mengegarkan negara. Kapal selam kedua ini mampu menyelam sehingga 300 meter ke dasar permukaan air.

Sanggupkah ia menyelam? Adakah nasib yang sama bakal menimpa Scorpene Siri 2 ini? Sama-sama kita tanya Najib dan Altantuya. Hanya mereka sahaja yang tahu tentang kapal selam ini.

Kapal selam kedua negara, KD Tun Razak selamat tiba di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di sini pada pukul 4.40 petang ini.

Sambutan rasmi ketibaan KD Tun Razak itu diserikan dengan keberangkatan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah; Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah; dan Raja Dihilir Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa.

Turut menyambut ketibaan kapal itu ialah Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

KD Tun Razak akan meneruskan pelayaran ke Pangkalan Kapal Selam di Teluk Sepanggar, Kota Kinabalu, Sabah selepas seminggu di sini.

Ia memulakan pelayaran pulang dari Toulon, Peranchis sejak 30 April lepas dan dikendalikan sepenuhnya oleh 32 pegawai dan anggota TLDM.

KD Tun Razak bergerak dengan tenaga diesel dan boleh beroperasi sehingga kedalaman lebih 300 meter.

Kapal selam pertama negara, KD Tunku Abdul Rahman tiba di Pelabuhan Klang pada 3 September, tahun lepas. 

Sumber: Berkata

0 Komen: