Wednesday, 24 February 2010

Cara Mengenali Special Branch (SB)


Siput Babi (SB)
Siput babi atau nama sainsnya Achatina fulica merupakan sejenis siput daratan. Ia adalah haiwan moluska dari kelas gastropoda (berjalan dengan perut). Berbeza dengan siput akuatik yang menggunakan insang siput babi yang menggunakan paru paru untuk bernafas (pulmonata). Ia mempunyai cenkerang yang agak besar, adat dan berbentuk piramid dengan spira. Cangkerang siput babi dewasa mempunyai panjang sekitar 10cm sehingga 12cm dan lebarnya 4 ke 5 cm dengan berat 100 ke 120 gram. Lingkar cangkerang mempunyai arah putaran ke kanan. Dari segi struktur organ pembiakan ia adalah haiwan hemafrodit atau haiwan khunsa di mana ia mempunyai kedua dua organ jantan dan betina. Siput ini berasal dari benua Afrika. Pada kurun ke 20 ia telah di bawa ke India dan kemudianya merebak ke negeri Tropika yang lain. Ia adalah haiwan nokturnal atau haiwan malam. Siput Babi seringkali dianggap sebagai perosak. Disesetengah negara, siput babi dikatakan dimakan, malah dibuat sate.
Selsema Babi

Influenza A (H1N1) adalah penyakit respiratori akut yang berjangkit dikalangan babi dan disebabkan oleh virus Influenza A.

Saiful Bukhari...
Seorang insan yang lemah selepas punggungnya tidak dapat buang air besar gara-gara menyumpah dan bersumpah selepas diliwat oleh sotong. Sotong mana? Itu yang kita sedang siasat. Dengar kata SB ini tidak boleh buang air besar sebab saluran anunya rosak kibat kerakusan liwatan..... Yang itu kita tidak tahu
Gambar: http://wwwaizatlegendz.blogspot.com/

0 Komen: