Streaming TV [Live]


Komuniti

Nuffnang

Monday, 14 December 2009

Polis Takut Dengan Lencana Anti I.S.A


Sekali lagi kerajaan Malaysia dan polis menjadi takut dengan perkataan anti I.S.A. Kali ini pemakaian lencana oleh seorang pemimpin utama HINDRAF, S Jayathas. Dia ditahan kerana didakwa memaki lencana anti-ISA.


Sejurus selepas beredar dari sebuah kuil Hindu di Bangsar Utama di mana majlis sembahyang itu diadakan, seorang anggota polis berpakaian biasa menarik Jayathas dan berkata dia ditahan kerana memakai lencana tersebut.


Jayathas tidak melawan tetapi berulangkali bertanya kepada anggota polis di situ sama ada lencana itu haram, tetapi mereka (polis) hanya berdiam diri.


Bekas penasihat undang-undang Hindraf P Uthayakumar yang mengetahui upacara sembahyang tersebut, cuba mendapatkan alasan penangkapan tersebut, tetapi tidak berhasil.


Di bawah Artikel 5 (1) perlembagaan persekutuan, pihak polis mesti menyatakan alasan penangkapan. Jayathas kemudiannya dibebaskan pada kira-kira jam 6 petang. Dia diminta melaporkan diri semula di balai polis Traverse pada 28 Disember ini.


Begitulah cerita bagaimana negara Malaysia telah dihantui oleh anti I.S.A. Betapa takutnya olis dengan kerajaan Malaysia. Sebab itulah mereka tidak mahu hapuskan I.S.A. I.S.A adalah nyawa mereka sebagai tahana politik Pakatan Rakyat.

0 comments: