Streaming TV [Live]


Komuniti

Nuffnang

Thursday, 4 June 2009

LPKP Pentingkan Periuk Nasi

Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan (Pemuda wilayah) menolak cadangan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) untuk menaikkan kadar tambang pengangkutan awam sebanyak 30%. Pemuda wilayah melihat cadangan ini sebagai sesuatu yang melampau dan tidak melihat kepada realiti kehidupan rakyat sebagai pengguna.

Caj tambang permulaan bagi perkhidmatan teksi yang ditambah daripada RM2 kepada RM3 terlalu mahal dan adakalanya tidak releven dengan jarak serta kualiti perkhidmatan yang diberikan. Naik sahaja, belum jalan lagi sudah kena bayar RM3. Ini sudah melampau. Sepatutnya bila naik sahaja, meter bermula dengan kosong hinggalah sampai ke destinasi baru tahu jumlah cajnya mengikut jarak dan masa.

Selain itu cadangan kenaikkan kadar bayaran bagi meter teksi daripada 10 sen untuk 45 saat kepada 13 sen untuk 27 saat dilihat sebagai satu idea yang gila. Nilai caj meningkat sebanyak 3 sen tetapi tempoh masa pengiraannya dikurangkan sebanyak 18 saat. Ini adalah satu perkara yang tidak boleh diterima, dan pastinya rakyat membantah cadangan ini kerana memberikan keuntungan yang melampau kepada pemandu teksi.

Pertimbangan menetapkan nilai tambang baru bagi perkhidmatan pengangkutan awam di Kuala Lumpur khususnya haruslah dibuat dengan mengambil kira soal jarak serta masa yang dipengaruhi oleh faktor kesesakkan jalan yang menjadi rutin hidup metropolitan. Jangan pula disebabkan kesesakkan lalu lintas, caj perkhidmatan melambung naik hingga menyebabkan pengguna tak mampu bayar. Di pusat bandar Kuala Lumpur, kadangkala tempoh perjalanan dari Chow Kit nak ke Sogo naik teksi pada waktu puncak boleh mengambil masa lebih dari 10 minit. Bayangkanlah kosnya, naik sahaja sudah kena bayar RM3, jalan selama 10 minit berapa pula kena bayar. Duit gaji rakyat akan habis atas jalan sahaja nanti. Bagaimana pula perbelanjaan lain.

Pemuda Wilayah tidak menolak tuntutan pengusaha pengangkutan awam jika ada keperluan yang mendesak bagi menaikkan harga tambang. Tapi biarlah logik dan sesuai dengan kemampuan rakyat. Pihak LPKP harus menilai semula cadangan mereka agar kedua-dua pihak mendapat manfaat.

Pemudawilayah menyokong usaha bagi menambah baik sistem perkhidmatan pengangkutan awam. Kualitinya harus setanding dengan nilai yang dibayar oleh pengguna, bukannya memeras pengguna untuk mendapatkan untung yang optimum bagi kepentingan satu pihak sahaja.

Sebagai agensi Kerajaan LPKP berkerja bukan untuk pihak pengusaha sahaja tapi rakyat keseluruhannya. Pemudawilayah mewakili suara warga kota di Wilayah Persekutuan ini menegaskan sekali lagi agar cadangan itu ditarik balik dan dikaji semula sebelum dibawa ke kabinet.

Kamaruzaman Mohamad

Ketua Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan

0 comments: